HSB brf Elisetorp, Arlöv

Bostadsrättsföreningen i Arlöv

Föreningsnytt

Värme / Temperatur i lägenheten.

Goda råd om värmen i din lägenhet!

Vad man som boende kan tänka på, gällande inomhusklimatet under vintersäsongen?

Har du rätt temperatur i lägenheten?

I likhet med andra fastighetsägare har vi ett ansvar för att energiförbrukningen hålls på en rimlig nivå. Därför har det beslutats att vi skall hålla 20-21°C i samtliga lägenheter. Det är den värmekomfort som ingår i avgiften. Många tycker att det är behagligt med ett varmare inomhusklimat, men tänk på att varje grads temperaturhöjning inomhus, påverkar driftskostnaden med  ca 5%, samt har det dessutom  en negativ påverkan på allas vår miljö. Under den kyliga årstiden kan det ibland kännas kallt även inomhus. På hösten när vädret slår om och det blir svalare ute känns det ibland lite ruggigt inne. Elementen är bara ljumma och man fryser. Då är det viktigt att titta på termometern. Är rumstemperaturen 20-21 °C är faktiskt allt som det skall vara.

Oftast när ett element är kallt, är det för att man har ca 22° eller mer i lägenheten. Då stänger termostaten flödet i elementet och radiatorn svalnar då av.

Innan du felanmäler, är det några saker man skall tänka på!

Att mäta är att veta…

Det första du skall göra är förstås att mäta temperaturen. Du skall då mäta mitt i rummet/utrymmet du är i och cirka en och en halv meter över golvet.

Får du ett resultat på 20-21°C har du en normal inomhustemperatur.

Värmen styrs automatiskt…

Det kan vara bra att känna till hur värmesystemet i våra fastigheter fungerar. Vi har ett centralstyrt uppvärmningssystem för optimal energianvändning och god komfort. Det innebär att sommartid och ibland även under vår och höst stängs uppvärmningen av under de tider bostaden inte behöver värmas upp för att hålla rätt inomhustemperatur.

Att elementen är kalla behöver alltså inte betyda att det är för kallt i bostaden.

Termostaten reglerar värmen…

Värmen sprids ut i lägenheten genom varmvatten som cirkulerar i elementen. Tidigare nämnd termostatventil på elementet, ser till att rätt mängd varmvatten släpps fram. Rummet skall hålla 20-21°C när ventilen är fullt öppen. Termostatventilens funktion möjliggör att välja en lägre inomhustemperatur i t.ex. sovrum. Termostatventilens funktion är även att begränsa ytterligare uppvärmningen vid de tillfällen då inomhustemperaturen är mer än 20-21 °C pga. man t.ex. lagar mat eller bakar, eller om det vistas många personer i lägenheten. Det innebär alltså att, om ett element är kallt, kan det vara för att värmen i det aktuella utrymmet är uppnådd och då stänger termostaten av varmvattenflödet.

Låt luften cirkulera…

Det är också viktigt att elementens termostat fungerar som de ska. En förutsättning är att luften runt elementen kan cirkulera.  Om du har tjocka gardiner och möbler intill elementet kan de göra att termostaten uppfattar rumstemperaturen högre än den egentligen är och värmen därmed sänks.

Viktigt att vädra rätt…

Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Stäng termostatventilen under tiden du vädrar. Vi kan inte elda för kråkorna genom att låta fönstren stå på glänt hela dagen.

Kalluften från ett fönster som står på glänt påverkar termostatventilen som då släpper fram onödigt mer värme till elementen, utan att det blir varmare i lägenheten.